Ingenting er viktigere enn rent vann

Et moderne samfunn er kritisk avhengig av rent vann i springen. Hvordan planlegger Glitrevannverket for det nå og i fremtiden? 19. september 2024 hadde representantskapet i Glitrevannverket invitert til en vanndag for politikere i de tre eierkommunene på Landfall vannbehandlingsanlegg. De 20 fremmøtte fikk en innføring i sikring av vannkildene, investeringer for femtiden og sikkerhet og beredskap i vannbransjen.

Leder av representantskapet og ordfører Lier kommune Kjetil Kivle var vertskap og ordstyrer. I sin innledning visualiserte han hvor mye vann de 18 650 000 000 liter drikkevann som Glitrevannverket produserer hvert år, egentlig er, blant annet med å sammenligne det med 7460 fulle olympiske svømmebasseng hvert år.

Bilde: to menn står mot en murvegg
George Fulfod styreleder og Kjetil Kivle leder representanskapet, hadde begge innlegg på vanndagen.

Eierkommunenes forventninger

De tre eierkommunenes formål med selskapet er å sikre kostnadseffektiv og forutsigbar produksjon av godt vann som dekker kommunenes behov. I mandatet ligger også å kunne selge vann til andre. Per i dag selger Glitrevannverket vann til Frogn kommune og Holmestrand kommune.

Vannproduksjonen følger selvkostprinsippet, og kommunene skal ikke betale mer for vannet enn det det koster å produsere, drifte og vedlikeholde infrastrukturen som er nødvendig. Når vann selges til andre kommuner enn eierkommunene er det en inntekt som går rett inn i regnskapet og senker prisen til eierkommunene. 

«Eierkommunenes forventning til Glitrevannverket er at de leverer nok og trygt vann, sørger for sikker drift av distribusjonsnettet og anleggene, er økonomisk forutsigbare og er en ansvarlig arbeidsgiver, og på disse punktene opplever representantskapet at Glitrevannverket leverer solid. Så vil vi trekke frem den siste forventningen spesielt, og det gjelder innen miljø og energi, her leverer de ekstra godt siden Glitrevannverket produser mer energi enn de forbruker.» sier Kjetil Kivle fornøyd.

Godt samarbeid innen vannforsyningen

Kommunene har samarbeidet om vannforsyningen fra 1965, så det er en god og lang tradisjon for samarbeid om å sikre vårt viktigste næringsmiddel. Glitrevannverket er med og koordinerer vannfaglig samarbeid mellom kommunene slik at det er mulig med kompetansedeling på tvers.

I de siste årene har betydningen av vann blitt tydeligere ettersom urolighetene i verden har økt og sikkerhet rundt vannforsyningen er blitt et mer og mer aktuelt tema. Allerede i 2007 var en ledning som sikrer reservevannforsyning til nesten hele Glitrevannverkets forsyningsområde bygget. Denne har vært bruk mange ganger – særlig i forbindelse med vedlikehold av anlegg. 

De strategiske hovedutfordringene vannverket kontinuerlig jobber med er å sikre drikkevannskildene mot mulig forurensning, sikre forsyningssikkerhet med blant annet ledningsfornyelse, oppgradere anlegg med sikkerhetsutstyr tilpasset nytt trusselbilde og se på regionale løsninger innen vannforsyningen for å sikre beredskapen.

Kraftproduksjon i vannverket

Analyser viste at det var nødvendig med en ny ledning fra vannbehandlingsanlegget og ned til Øvre Åssiden høydebasseng. Det er en forskjell på ca. 250 høydemeter mellom anlegget og høydebassenget. I stedet for at kraften som ligger i høydeforskjellen bare ble «kastet bort», ble det besluttet å bygge to generatorer. Fra 2022 har nesten alt vannet fra vannbehandlingsanlegget som går i retningen Åssiden gått innom generatorene, slik at Glitrevannverket produsere ren el-kraft av det rene drikkevannet. Vannet blir ikke påvirket, og etter en tur innom høydebassenget blir det fordelt ut til innbyggerne i Drammen.

«At vi får inntektene fra kraftsalget som kan gå rett inn i regnskapet og bidra til å redusere prisen på vanngebyret til innbyggerne er bærekraftig både økonomisk og i forhold til miljøet» sier en fornøyd leder av representantskapet.   

De 20 fremmøtte takk for en interessant omvisning og dro hjem med litt større kunnskap om det komplekse systemet som vannforsyningen er.

Fakta

  • Glitrevannverket IKS er et interkommunalt selskap som eies av Drammen, Lier og Asker. Vannverket produserer vann til ca. 160 000 mennesker.
  • Glitre og Røysjø er hovedvannkildene, Glitre den desidert størst.
  • Representantskapet i Glitrevannverket er vårt øverste organ og består av ordførerne i de tre eierkommunene.
  • Glitrevannverket produserer mer el-kraft enn vi bruker, og er dermed energipositive.
  • Selvkostprinsippet vil si at det ikke er lagt inn noe forventet overskudd. Det skal ikke tas betalt for mer enn akkurat det det koster å produsere vannet og drifte infrastrukturen. Selskapet opererer med et selvkostfond som skal være en buffer for svingninger mellom årene, men fondet skal gå i null over tid.
  • Reservevannledning Glitre – Asker sørger for at alle eierkommunene har sikker vannforsyning. Ledningen binder samme Glitrevannverket og Asker og Bærum vannverk, og kan dermed forsyne innbyggene med trygt godt vann fra to store vannverk som er i daglig drift.